20 juli 2009

Utlåtanden 1990-2009

Utdrag ur vittnesmål, omdömen och utlåtanden 1990-2009.
På grund av det här fallets för oinsatta ofattbara utveckling betonas att samtliga utdrag och citat nedan när som helst,
för var och en, kan källkontrolleras och äkthetsbestyrkas.

1990-03-12
Kenneth Holmberg, docent, Statens Bakteriologiska Laboratorium:
"Proverna från Norrtullsgatan innehåller några av de mest aggressiva
och farliga mögelstammar vi känner"

1990-04-02
Dr Lars Fredman, förtroendeläkare, utredningsremiss till Karolinska sjukhuset:
”47årig man som i ett par års tid besvärats av svåra slemhinnebesvär, extremt ökad uttröttbarhet, håravfall på kroppen samt allmän sjukdomskänsla. Nu har man funnit att pats lägenhet har varit rejält kontaminerad med mögel. Samma besvär har hans sambo. Besvär har grannar som också har mögelskada. Mögelallergi”

1993-11-18
Dr Catharina Tennström och dr Per Wändell:
”Således p g a massiv mögelexposition utvecklat en svår allergi. Pat kommer med största sannolikhet att få leva med sin allergi. Diagnos: Allergi, atopi, asteni”

1996-08-21
Bim Enström, TV4:
”Det finns flera fall men inte som kommit så långt som du, till HD. Där blir du prejudicerande och har ett oerhört allmänintresse”

April 1997

Frösöuppropet, undertecknat av 273 personer:
”I samband med en omfattande mögelsaneringsskada i sin bostad beordrades Alf Susaeg i januari 1990 av försäkringsbolaget Länsförsäkringar att lämna hus, hem och alla ägodelar. Efter att därvid ha fått hälsa och tillvaro ödelagda har Susaeg dessutom utsatts för övergrepp och förföljelser från myndigheter, byggbolag och försäkringsbolag, av art och omfattning som icke drabbade knappast kan föreställa sig. Fallet har mörklagts och Alf Susaeg har socialt isolerats och berövats alla försörjningsmöjligheter. Såväl sjukvård som försäkringskassa och socialtjänst har medverkat i den processen.

När även det sociala skyddsnätet undanröjts vidtogs i Jämtland, i november 1996, på initiativ från personer som väl känner Alf, en akut hjälpaktion för insamling av pengar till hans försörjning.
Fallet Susaeg är inte bara en fråga om det svenska sjukahusproblemet eller enskilda sjukahusdrabbade utan ytterst en fråga om förtroendet för det demokratiska rättssamhället”

1997-06-03
Skrivelse till direktör Lars Grönvall, Försäkringskassan, från Hans-Åke Andersson och Marianne Jonsson i förening:
”Försäkringskassans handläggning av detta ärende är upprörande! Den 30 maj 1997 hänvisar Försäkringskassan, efter Susaegs upprepade påminnelser om ärendets angelägenhet, till de besked och beslut som Försäkringskassan felaktigt lämnade under sommaren/hösten 1996. Försäkringskassan hänvisar därmed till Försäkringskassans tidigare felaktiga handläggning som medförde att Alf Susaeg hösten 1996 ställdes utan försörjning. När Susaeg i december 1996 kontaktar Socialtjänsten i Åkersberga för att få hjälp till sitt uppehälle hänvisar Socialtjänsten till Försäkringskassans - felaktiga - beslut. Då Alf Susaeg utan annat val efterkom det felaktiga beslutet och kontaktade ”senast utredande läkare”; förtroendeläkaren Magnus Fehrm - hänvisade förtroendeläkaren ifråga efter fem månaders dröjsmål och upprepade påminnelser från Susaeg - till Försäkringskassan. Efter Susaegs brevkontakt med Er den 30 april 1997 där Försäkringskassans felaktiga handläggning påtalades - hänvisar nu Försäkringskassan åter till Försäkringskassans felaktiga handläggning 1996.Det är djupt chockerande att långvarigt och svårt utsatta oförvitliga medborgare behandlas på detta sätt av en svensk myndighet. Den väl dokumenterade bakgrunden gör dessutom att uppsåt inte kan uteslutas varför vi får ombe Er att personligen tillse att Susaegs fall omgående ges en korrekt handläggning hos Försäkringskassan"

1997-06-25
Rådman Carin Wiklund-Jörgensen, Stockholms tingsrätt:
”Jag anser att du gör många en tjänst genom att våga polisanmäla förtal. Det finns en räddhåga hos människor, som gör att de faller undan då de smutskastas och fruktar att de gör ont värre om de söker upprättelse. Det utnyttjas i ett samhälle där många sätter värdet av att vara socialt accepterade högre än det mesta”

1997-07-24
Upprop Internettidningen NS-Centrum, undertecknat av drygt 2.000 personer:
”Algonet censurerar samhällskritik. Solidaritet med Alf Susaeg! 1997-07-24 slog censuren till i Sverige. Algonet stängde utan föregående varning av den nystartade hemsidan för Alf Susaeg. Vad hade då Alf härbärgerat för vidrigheter på sina sidor? Barnporr? Bombrecept? Nassepropaganda? Nej, Alf ägnade sig åt något mycket farligare. Sanningen! Hans sidor med beteckningen OrdetKontraSaken ägnar sig åt att på ett välbalanserat, sakligt och metodiskt sätt granska myndigheterna. Vill Du att Alf Susaeg ska skämmas till självcensur? Det är allvarligt varhelst det fria ordet attackeras. Algonet säger sig vara den största Internetoperatören i Sverige. Det skänker en extra dimension till övergreppet. Vilka dolda krafter ligger bakom tillslaget?”

1997-08-04
Advokat Stefan Flemström:
"Du har ju drabbats av en personlig katastrof"

1997-08-21
Webtidningen NS-Centrum
"TELIA SLÅR TILL IGEN! Telias övergrepp och trakasserier mot Alf Susaeg fortsätter! Idag den 21 augusti 1997 stängde Telia Alfs abonnemang för andra gången - sedan hemsidan OrdetKontraSaken lades ut på Internet. Abonnemanget kopplades på direkt - idag - när det blev tal om polisutredning och rättssak. Den 24 juli 1997 stängde Algonet hemsidan OrdetKontraSaken. Efter samma mönster som Telia. Utan grund. Utan förvarning. Även Algonet kopplade på hemsidan den 25 juli - efter samma mönster som Telia - när det blev tal om polisutredning och rättssak. Vad pågår? Egentligen? Varför får inte Ordet Kontra Saken - och Alf Susaeg - vara ifred på Internet?"

1998-03-13
Hans-Åke Anderson till koncernchefen Lars H Thunell SEB/Trygg
"När man vet att det är mellan 600000-1000000 svenskar som bor i sjuka hus idag så förstår alla att det handlar om miljardbelopp för försäkringsbolagen om ni förlorar. Istället för att göra upp med Alf skickade ni en skrivelse till Högsta domstolen där ni påstod att Alfs skadade hälsa av det sjuka huset berodde på "psykisk sjukdom". När vi här uppe i Jämtland fattade att Trygg Hansa avsiktligt förtalade Alf - till och med i Högsta domstolen – och dessutom förhalade processen för att medvetet svälta ut Alf hjälptes vi åt för att samla ihop pengar till hans överlevnad…Vi blir allt fler här uppe i Jämtland som nu på allvar börjar ifrågasätta hur det står till med den psykiska hälsan hos dom som handlägger Alfs fall"

1998-04-08
1:e socialsekreteraren Elisabeth Andersson, Österåkers kommun vid (bandinspelat) telefonsamtal med Jan-Erik Andersson, Frösön:
”Då kommer han att få svälta. Då får han krypa till korset på svältgränsen”

1998-05-29
Börje Ramsbro, Bankrättsföreningen (BRF):
”Alf! P1-nyheterna kl 730 hade ett inslag om sjuka hus och vad som kommit om orsakerna till att vissa människor drabbas. Om du inte lyssnade på detta inslag ska du få fram det på något sätt. Här finns din räddning och upprättelse”

1998-05-30
Svenska Dagbladet:
”Omöjligt bota sjuka hus. Både bakterier och gifter är extremt svåra att utrota. De dödas inte ens vid mycket höga temperaturer, säger professor Mirja Salkinoja-Salonen, mikrobiolog från Helsingfors…Gifterna får cellerna att begå självmord. Cellen dödar sig själv. Även minsta mängder av gifterna kan störa cellen. I mögelskadade hus påverkar gifterna i första hand lungor, hjärna och hjärta”

1998-08-08
Tidningen Arbetet Nyheterna:
”De nya rönen kan få avgörande betydelse i ett unikt mål om mögelhus i Högsta domstolen”

1998-08-08
Jur kand Tanja Calafatis, Sternung Advokatbyrå:
”Vinner vi kommer det att få allvarliga konsekvenser för byggindustrin och fastighetsägarna”

1998-08-15
Advokat Stefan Flemström:
”Alf Susaeg har av WASA grundlöst utmålats som psykiskt sjuk. Ett förtal som bolaget uppsåtligt har tillgripit för att undgå ersättningsansvar i pågående tvist. Han har berövats varje möjlighet att klara sin dagliga försörjning och riskerar att gå under av svält”

1998-08-18
AMI:s yttrande efter remissbehandling:
"Under sjukskrivnings och sjukbidragstiden har ingen förberedande arbetsträning och/eller rehabilitering erbjudits/gjorts. AMI gör bedömningen att annat stöd och rehabiliterande insatser behövs innan AF/AMI-åtgärder kan bli aktuella. D v s annan myndighet har för närvarande rehabansvaret"

1998-08-24
Advokat Bengt Sternung:
”Susaeg drabbades av allvarliga personskador och dessutom tillfogades Susaegs egna rörelser allvarlig ekonomisk skada till följd av detta. Den kommande vinnande HD-domen kommer att utgöra ett förkrossande slag gentemot den samlade försäkringsindustrien i Sverige i det att tusentals skadelidande kommer att göra domstolssak på samma sätt”

1998-11-04
Internettidningen Hårda bud:
”Sovjetmetoder skall knäcka mögelsjuk entreprenör! Alf Susaeg var en kompetent och driftig entreprenör, med betydande kompetens, färdigheter, affärsprojekt och uppfinningar på sin meritlista, när oturen slog till. Efter en vattenskada i hemmet blev han svårt sjuk av det mögel som bildats. Behandlingen av Susaeg är kantad av otroliga skandaler. Han har enligt klassiskt sovjetmanér tvångsintagits för psykiatrisk vård på order av en läkare han aldrig träffat. Han har ignorerats, förtalats och motarbetats. Susaegs advokat säger: Jag har aldrig upplevt något liknande!”

1998-11-18
Hans-Åke Andersson, Frösön i e-brev till Siw Persson, ledamot av Riksdagens justitieutskott: ”Jag håller med dig att man bör tänka på sin hälsa. Det är därför jag försökt hjälpa Alf i hans helvete. Det är ju självklart att en person som fått så mycket oförskylld stryk som han inte klarar sig (överlever) i längden hur stark man än är”

1998-11-23
Advokat Stefan Flemström:
”Då ett av landets största försäkringsbolag, för ekonomisk vinning, tillgriper ett så gravt brott mot en redan svårt drabbad person, är det nödvändigt att informera en större allmänhet om det hela”

1998-11-23
E-mail från riksdagsledamoten Margareta Andersson(c) under rubriken Sovjetmetoder skall knäcka mögelsjuk entreprenör:
”Hej! Tyvärr tror jag att det du skriver är sant. Problemet med försäkringstagarnas svaga ställning gentemot bolagen är uppmärksammat. Ett stärkt lagskydd är tydligen också nödvändigt. Vår representant i Lagutskottet heter Vivian Gerdin. Skriv till henne för hon kan mer om de här frågorna än jag. Vänliga hälsningar Margareta Anderson Riksdagsledamot(c)"

.
1998-11-25
Riksdagsledamoten Siw Persson i mail till Hans-Åke Andersson, Frösön:
”Hej Hans-Åke! När det gäller Alf och hans problem ska du veta, att jag verkligen grubblat på hur man ska göra för att slå hål på det kompakta motstånd och den förödande tystnad, som man så framgångsrikt använt för att trötta ut honom och hans medhjälpare. Men jag har inte lyckats komma på den där briljanta idén som löser upp alla knutar… Med vänlig hälsning Siw Persson”

1998-12-07
Socialdemokraternas partisekreterare Ingela Thalén i email till Alf Susaeg:
”Tack för mailet. Jag säger som Siw Persson. Jag grubblar verkligen på hur man ska komma igenom tystnaden. Jag har vänt mig till Ju dep för att se om det finns något där att göra. Ingela Thalen”
Kommentar: Partisekreteraren för rådande regeringsparti anses i Sverige inneha den mäktigaste samhällspositionen, näst statsministern. Frågan är således fortfarande hur det kommer sig att inte ens socialdemokraternas partisekreterare lyckades ”komma igenom tystanden” i det här fallet.

1998-12-29
Internettidningen Hårda Bud nr 16:
"Vad har försäkringsbolaget WASA gemensamt med Hells Angels? Både WASA (Länsförsäkringar) och Hells Angels (HA) försöker understundom knäcka sina motståndare med brutala metoder. WASA har under lång tid försökt knäcka en av sina försäkringstagare, Alf Susaeg, med rent sovjetiska metoder, vilket vi skrev om i ett tidigare nummer av Hårda Bud. Saken har gått så långt att Susaegs upprörda advokat anmält försäkringsbolagets representant till åtal”

1999-03-22
Advokat Bengt Sternung, Phoenix Forum:
”Fallet Susaeg är det mest upprörande exempel på området jag personligen har mött”

1999-03-31
Advokat Stefan Flemström vid huvudförhandling i WASA-målet, Svea hovrätt:
”Alf Susaeg är verbal, Alf Susaeg är mycket intelligent, Alf Susaeg kan uttrycka sig mycket bättre än vad jag kan i både ord och skrift. Detta är en av anledningarna till att han har mött sådant motstånd, tror jag. Men lyssnar vi till vad hans vänner säger dom som har hörts i målet här Helen Andersson och Lennart Korssell och läser dom intyg som har skrivits så framstår det att Alf Susaeg är en vanlig människa som har drabbats av en svår sjukdom, mögelallergi, och har haft oturen att bo i olika mögelskadade bostäder. Det här målet rör inte bara pengar. Det här målet är någonting betydligt större på grund av WASAs processföring. Det rör Alf Susages heder, hans personlighet, hans kärna. Det rör egentligen hans liv. Jag tror man kanske kan förstå det lite lättare om man går till sig själv och försöker - det kommer inte att lyckas - men om man försöker sätta sig in i de upplevelser Alf Susaeg har haft. Det motsvarar ju den värsta mardröm man kan ha.Om man därtill lägger att man som i Alf Susaegs fall har en berättigad fordran på ett försäkringsbolag - får man allt detta kastat sig i ansiktet och får slåss ensam under alla dessa år. Jag ber hovrätten att FÖRSÖKA tänka sig in i den situationen. Hur skulle det kännas? Jag ska avsluta med att föredra någonting som visar att det här med mögel är inte någon ny företeelse som man skulle kunna tro när en person som Alf Susaeg misstänkliggörs för sin mögelallergi som på tås vara psykiskt betingad. Jag har i min hand - jag tror det är ingivet i målet - ett utdrag ur en läkarbok "Helsevård för hemmet" utgiven år 1898 alltså för över hundra år sedan och där står - redan då - att "I forna dagar var man så rädd för alla slag av mögel inomhus att en möglig bostad betraktades såsom alldeles obeboelig till dess den blev fullständigt rensad. Ett hus med mögliga väggar sades vara besatt med spetälska och om dom mögliga fläckarna åter infann sig sedan dom en gång var borttagna blev huset nedrivet eller övergivet. Ingen fick tillåtelse att bo däri med mindre än att varje spår av svampbildning vore bortskaffad" Det är så. Mögel är ett gift. Det ska inte förekomma i bostäder. Tack"

1999-03-31
Överläkaren dr Peter Bergman vid huvudförhandling i WASA-målet; Svea hovrätt:
”Då är galenskapen fullständig. Alf Susaegs kamp för existentiellt överlevande undantagen. Att Alf Susaeg kan behålla fattningen i den situationen så väl som fakta påvisat, är det som verkligen förvånar”

1999-04-16
Ur bandinspelat telefonsamtal mellan dåvarande ombudet Jan-Erik Andersson(JEA) och länsrättsdomaren Lennart Assarsson(LA):
JEA…det är så jävla sjukt hela det här fallet…
LA…det håller jag med om...
JEA…det här med rättssäkerhet…jag blir så upprörd över allt det här…
LA…ja…jag trodde dom skulle ge med sig så småningom…
JEA…men tycker inte du också att det är märkligt allt det här…
LA…jo jag tycker det här är jävligt märkligt alltså…vi har haft många diskussioner här men vi…JEA…det har gått prestige i det här…
LA…ja det har gått prestige i det här…det håller jag med om"

1999-05-01
Advokat Bengt Sternung, Phoenix Forum ang hovrättsdomen i WASA-målet:
"Rättsvidrig helt enkelt"

1999-05-01
Advokat Stefan Flemström ang hovrättsdomen i WASA-målet:
"Jag måste börja ifrågasätta vad jag håller på med. Fakta och bevis betyder uppenbarligen ingenting i det här fallet"

1999-05-02
Riksdagsledamoten Siw Persson ang hovrättsdomen i WASA-målet:
"Hur vågade dom? Jag saknar ord!"

1999-05-03
Jan-Erik Andersson, Frösön, ang hovrättsdomen i WASA-målet:
"Det är så jävla sjukt!"

1999-05-15
Ur dr Peter Bergmans hälso- och sambandsutredning:
”Det faktum att WASA vann målet i Hovrätten i mars 1999 blev ett svårt bakslag för Alf Susaeg och måste i ett större sammanhang ses som ett nederlag för den svenska rättvisan. Situationen idag är den att Alf Susaeg är berövad varje möjlighet att klara den dagliga försörjningen. Ett tidigare sjukbidrag drogs in 1996 och de sociala myndigheterna vägrar honom sedan en längre tid rättsenlig ekonomisk hjälp, om han inte dessförinnan förklarar sig psykiskt sjuk. Det är tvivelsutan så att det från myndigheternas sida gått en elakartad prestige i handläggningen av detta ärende, vilket nu allvarligt hotar Alf Susaegs liv. Alf Susaeg har som ett resultat av Hovrättsdomen – och WASA:s agerande dessförinnan – djupt förnedrats som människa, och det på ett sätt som överträffar det mesta i ett samhälle som kallar sig civiliserat. Som psykiater har jag bedömt Alf Susaeg som varande helt psykisk frisk. Som människa måste jag göra den bedömningen att det samhälle som ställt varje möjlighet för honom att överleva – såväl lekamligen som andligen – utom räckhåll, drabbats av en sjukdom som i grunden hotar allas vår rättstrygghet. Alf Susaegs sak är därför varje människas sak”

1999-06-07
Karin Lagerlöf, enhetschef Österåkers kommun:
”Så mycket har jag pratat med dig att inte är du då psykiskt sjuk. Men ganska knäckt av den situation du hamnat i”

1999-07-01
Riksdagsledamoten Siw Persson:
”Jag har lärt känna Alf Susaeg genom mitt engagemang för hans kamp för upprättelse efter alla de osannolikt grymma oförrätter och olagligheter han varit och är utsatt för. För mig framstår Alf Susaeg som en ovanligt stark och hederlig person. Han har fått uppleva flera ovanligt grova felaktigheter från försäkringsbolag, sjukvård, socialförvaltning och olika rättsinstanser. Ska Alf Susaeg straffas för att vägra brytas ned, vägra ge upp trots alla extrema påfrestningar? Ska Alf Susaeg behöva löpa gatlopp genom olika rättsinstanser för att han kräver att bli rättvist behandlad? Var finns likheten inför lagen? Var finns den grundläggande rättstryggheten och rättssäkerheten? Höganäs 1999-07-01 Siw Persson Riksdagsledamot för folkpartiet liberalerna”

1999-08-15
Ingela Thalén. email:
”Hej Alf. Det blir bara värre. Jag har i flera år bott på Ljusterö som sommarboende. Det var en fin ö att bo på tyckte jag. Min dotter har numera nära anknytning, hennes svärföräldrar bor där sedan flera år. Det känns verkligen fruktansvärt att tänka sig att i denna vackra idyll så går det omkring människor som kan åstadkomma sådant. Mvh Ingela Thalén”

1999-08-16
Email till Ingela Thalén:
”Djurplågerierna mm Hej, Tack för mail. Det är så gott som uteslutet att boende eller sommargäster här på Ljusterö är skyldiga. Helt uteslutet mot historiken ifråga. Varken jag eller Linus har/hade något otalt med de bofasta eller sommargästerna. Och Linus var det enda husdjur i området som misshandlats, trots att han aldrig lämnade tomten. Plågerierna av Linus har pågått flera år, med uppenbar beslutsamhet och psykologisk beräkning och var givetvis riktat mot mig. Inte mot katten. Alla visste ju hur mycket jag tyckte om Linus, som det väna och milda väsen han var. Så mycket är klart att psykiatriöverläkaren Andras Erdös är personligen inblandad i de grymma plågerierna av Linus. Om sedan rättssystemets handläggare har kurage att gå till botten med den kopplingen vet jag inte. Jag kan f.ö. berätta att Siw Persson meddelade i går att JO har beslutat utreda Socialkontorets uppsåtliga utsvältning, utpressning mm. Jag trodde faktiskt inte JO skulle 'våga' diarieföra den anmälningen. Nu ligger två ärenden på JOs bord med liknande bakgrund, fast med olika uttryck. Vi får se vad som händer. Hälsningar Alf”

1999-08-17
Siw Persson, email:
”Alf! Jag lider med dig och tänker på hur grymma människor kan vara mot försvarslösa djur. Du skriver att det inte kan vara någon i ditt grannskap. Men jag ber dig i alla fall att tänka igenom vilka du har i närheten och deras ev kontakter med andra människor, som kanske vill åt dig. Det måste nämligen vara någon som gett information om dina och din katts vanor för att komma åt honom”

1999-08-25
Utlåtande av advokat Stefan Flemström:
”Alf Susaeg har av WASA grundlöst utmålats som psykiskt sjuk. Ett förtal som bolaget uppsåtligt har tillgripit för att undgå ersättningsansvar i pågående tvist. Även Trygg Hansa har i process med Alf Susaeg utmålat honom som psykiskt sjuk. Genom de täta och omfattande kontakter som jag och Alf Susaeg haft med varandra i anledning av tvisten, och framför allt i anledning av WASAs sällsynt upprörande processföring, har jag lärt känna Alf Susaeg mycket väl och bedömer honom som i alla avseenden psykiskt frisk. En uppfattning som delas av hans vänner och bekanta, av poliser, läkare och andra som vittnat i domstolarna och inte minst av den legitimerade läkaren och psykiatern dr Peter Bergman som biträtt Alf Susaeg vid huvudförhandling i Svea hovrätt mot WASA Sakförsäkring. Alf Susaeg är en vanlig människa som har haft en grotesk upplevelse, en grotesk otur. Han har drabbats av en svår sjukdom, mögelatopi, och han har haft oturen att bo i flera mögelskadade bostäder. Han har en berättigad och väl belagd fordran mot WASA Sakförsäkring. Jag har under snart tio år som yrkesverksam inom advokat-yrket ej tidigare mött ett så hänsynslöst och motbjudande agerande hos någon motpart i civilrättsliga processer”

1999-10-18
Marie Magnusson, enhetschef Försäkringskassan Österåker:
”Jag förstår att du tycker att du har blivit felaktigt behandlad. Jag kan bara be om ursäkt och beklaga från Försäkringskassans sida”

2000-01-23
SEBs chefsjurist i Göteborgsposten:
”Du ska veta att vi banker äger tidningarna och domstolarna i det här landet. Vi ska krossa dig som en liten lus!”

2000-03-15
Bankrättsföreningens(BRF) styrelse:
Detta anrop gäller inte "bara" Alfs överlevnad utan det gäller även våra barns framtid och rätten till hälsosamma bostäder och ett rättssamhälle, som motsvarar de mest elementära kraven på demokrati och rättvisa”

2000-04-01
Ur jur kand Lars-Ola Hulls inlaga till Stockholms tingsrätt, i mål U 1797-99/0110:
”Det är numera en domvillofråga sedan det visat sig att kommunen känt till AMI:s bedömning men varken fört några anteckningar i akten eller påtalat i domstolsärendena vad AMI kommit fram till, trots att kommunen känt till det sedan mars 1998. Det innebär att varje myndighet som medverkar till att Susaeg avhyses också medverkar i det av kommunen inledda rättsövergreppet mot Alf Susaeg… Nu iakttar kommunen fullständig passivitet och det sker i en situation där kommunen dessutom är jävig på grund av den i Kammarrätten omtvistade socialbidragsfrågan, vari kommunen redan visat att man spelar falskt genom att undanhålla AMI:s bedömning”

2000-03-19
Börje Ramsbro, styrelseledamot Bankrättsföreningen:
"Detta är det enda Du har kvar för att rädda Dig från undergång. Du är på rätt spår. Med denna hemsida kommer Du att få berättigad uppmärksamhet"

2000-04-28
Jur kand Lars-Ola Hull till Österåkers kommun:
”Ert förhållningssätt driver Alf längre och längre mot avgrunden och det är uppenbarligen meningen. Jag ser det inte längre som några svårigheter att ens styrka skadebringande uppsåt från Er sida”

2000-06-05
Utdrag ur hälsoutredning, dr Peter Bergman, överläkare, Stockholm:
”57-årig man som varit väsentligen frisk fram till debut av mögelskada i dåvarande bostad på Norrtullsgatan, Stockholm, i slutet på 1980-talet. Heltidssjukskriven 1989-94 på grund av mögelskadan. Läkarintyg om hans kroniska mögelatopi utfärdades 1993-11-18 samt utfärdades 1994-04-14 på samma grund, sjukbidrag till och med 1996-10-14. Patienten befinner sig sedan dryga tio år i hittills oreglerade försäkringstvister relaterade till mögelskadan ovan. I och med vräkningen från bostaden 2000-04-04 ytterligare berövad personlig integritet och basala livsmöjligheter, ekonomin helt utarmad. Hans kvarvarande energi går åt till att försvara sin rätt gentemot berörda försäkringsbolag och myndigheter, i en allt snävare ond cirkel av övergrepp och kränkningar”

2001-02-22
BRFs debattsida:
”ÖPPNA ALF SUSAEGS HEMSIDA! Vad är det för fasoner att stänga en samhällskritisk hemsida, som på allvar försöker komma tillrätta med den utbredda korruptionen som förekommer inom bankvärlden? Öppna genast hemsidan igen! Självfallet måste alla som har något viktigt att säga i dessa frågor få komma till tals utan att bli avstängda. Jenny Josefsson”

.
2001-05-23
Jur kand Thorsten Sennton inlaga till Högsta domstolen:
"Alf Susaeg är en mycket intelligent person och var före de skador han fick lida i anledning av de problem som avhandlas i målet och de övergrepp som han därefter fått lida i anledning av att motparten ännu inte tagit sitt ansvar, en mycket framgångsrik företagsledare. Han har byggt upp flera företag och har lärt sig att resonera rationellt även i svåra situationer"

2001-07-03
Maud Olofsson. Partiledare Centerpartiet:
”Jag har mottagit ditt brev som jag fått för kännedom. Detta och den CD-skiva du bifogat överlämnar jag till centerpartiets lagkommitté inom riksdagsgruppen.Vänliga hälsningar. Maud Olofsson”

2001-11-16
Gunbritt Nikolauson, socialchef Österåkers kommun:
”…och du kommer ju ingen vart med dina anmälningar heller”
Kommentar: Socialchefen Nikolaussons konstaterade ovan skedde vid ett bandinspelat telefonsamtal den 16 november 2001. Texten förmedlar dock inte det obehagliga, skrämmande och oförtäckt lustfyllda sätt på vilket yttrandet skedde. Intresserade får naturligtvis om så önskas ta del av bandinspelningen ifråga.

2001-12-23
Fru Eva Larsson, f d granne Ljusterö vid besök på Norrgårdsvägen, Åkersberga:
"Vad håller dom på med? Jag fattar inte hur dom kan göra så här! Jag har varit över hela världen men aldrig vart med om nåt liknande. Ska dom ta livet av en människa som inte gjort nåt illa? Det här är för mig helt otroligt"

2002-04-19
Docent Ulf Malm i fax till kommunalrådet Björn Molin, Österåkers kommun: ”Socialtjänstskandal? Socialtjänstens enhetschef Gedin har begärt (och fått!!) polishandräckning för att föra Susaeg tillbaka in i ”akutboendet”. Detta trots att man har kännedom om hans överkänslighet och starka reaktioner mot den giftiga inomhusluften där”

2002-04-20
Docent Ulf Malm till Österåkers kommun:
”Enligt min bedömning håller effekterna av Gedins och Nikolaussons myndighetsutövning på att utlösa en personlig katastrof för Alf Susaeg”

2002-04-29
Jur kand Thorsten Sennton till Österåkers kommun:
”Personligen har jag följt hans kamp för ett värdigt liv den senaste veckan och jag har aldrig ens hört talas om något värre än det Alf Susaeg tvingats utstå bara den veckan. Man tror inte det är sant”

2002-05-01
Jur kand Thorsten Sennton till Länsrätten i Stockholms län:
”Som jurist är min bedömning och allvarliga farhåga att Alf Susaegs liv är satt i fara och att kommunens handläggare visat ett konkret uppsåt att allvarligt skada honom i syfte att göra honom ’lydig’”

2002-06-09
Jur kand Thorsten Sennton till Österåkers kommun:
”Alf Susaeg tvingas nu per definition att bli uteliggare eftersom han vägras allt det stöd han har rätt till enligt socialtjänstlagen”

2002-06-11
Jur kand Thorsten Sennton, intervju Radio Stockholm:
”Här har vi ett lagbrott. Han måste kämpa för att överhuvudtaget överleva. Det är någon form av långsam arkebusering i kommunal regi”

2002-06-17
Jur kand Thorsten Sennton till Kammarrätten i Stockholm:
”Situationen är mycket svår att hantera av det faktum att motparten direkt förföljt och försökt skada klaganden”

2002-08-22
Tomas Heldmark, frilansjournalist SJF:
”Jag hade så svårt att ta in din oerhört svåra situation. Det är inte lätt att begripa hur en så stark och företagsam person som du, kan bli så överkörd. Så här i efterhand inser jag att jag borde ha förhållit mig annorlunda”

2002-09-29
Jur kand Thorsten Sennton till Kammarrätten i Stockholm:
”Nu har ytterligare en händelse ett inbrott i undertecknad huvudmans bostad utförts av motparten Österåkers kommun, helt förändrat situationen. Uppenbarligen är detta grovt olagliga förfarande satt i system från motpartens sida och inte ens inbrott är för grova brott för att kommunen ska undvika det”

2002-10-03
Ur brev från jur kand Thorsten Sennton:
"Nu kom också Högsta domstolens beslut om lägenheten och det är numera belagt att inbrott och stöld i bostad inte är så viktigt i det här landet. Visserligen står det så i alla böcker som ingår i jurkand-examen... men det gäller inte dig. För det är väl som Bodström sa i förrgår. I det här landet har vi inga problem med mänskliga rättigheter. Men han glömde att förklara att det beror på att dessa regler inte tillämpas i landet och att eventuella rättigheter bara föreligger utifrån vem saken gäller"

2002-10-14
Utdrag ur likalydande anmälningar till Justitieombudsmannen(JO) och Justitiekanslern(JK):
”Högsta domstolens ledamot, justitierådet Nina Pripp, anmäles härmed till förundersökning och åtal på grund av misstänkta brott i utövning av tjänst i Högsta domstolens mål T 4882-95… Ledamot av domstol som under tjänsteutövning kränker en parts rättsintressen till förmån dess motpart begår i lagens mening brott i utövningen av tjänst. Gäller det dessutom, som i detta fall, brott i utövningen av tjänst hos en nyckelbefattningshavare vid landets högsta rättsinstans, växer saken till en rättssäkerhetsfråga av allmänt intresse.Som sammanfattning av aktuella misstankar om brott vid justitierådet Pripps utövande av tjänst i det aktuella målet bifogas målinlaga daterad 23 oktober 2001 samt målinlaga daterad 8 februari 2002. Som exempel på misstänkt brott/uppsåt i justitierådets utövning av tjänst i målet bifogas utskrift av telefonsamtal med justitierådet Pripp den 6 februari 2002. Omständigheter före och efter beslutet ovan kompletterar bevisningen rörande justitierådet Pripps brottliga uppsåt avseende den rättsstridigt utlysta huvudförhandlingen och redovisas när den av Österåkers kommun stulna ärendedokumentationen återbördats”

2002-10-19
Brev från jur kand Thorsten Sennton:
“Med den kriminella hanteringen blir det enkelt att förklara att Du bara som vanligt är utsatt för grov brottslighet.Du kan inte rå för att kommunen genomför varje tänkbart brott för att hindra Dig från att komma ur deras grepp och övergrepp. Hittills har inte kommunen underlåtit ett enda möjligt brott för att skada Dig, vad jag vet”

2003-02-06
Försäkringskassan:
”Socialförsäkringsnämnden hos Försäkringskassan har den 5 februari 2003 beslutat att du inte har rätt till förtidspension eller sjukbidrag”

2003-03-21
Eva Gedin, enhetschef, Österåkers kommun:
”Länsrätten har sagt att du inte ska ha nån hjälp”

2003-05-17
Docent Ulf Malm till socialchefen Lillemor Thelander
”Är det socialnämndens avsikt att ta livet av Susaeg?”

2003-05-19
Ingela Gardner Sundström, kommunalråd, Österåker:
"Jag har noggrant satt mig in i ditt fall och vet att du de senaste åren ägnat din kraft åt försvar mot alla övergrepp så jag förstår din upplevelse av Kafkaprocess"

2003-05-20
Lillemor Thelander socialchef Österåkers kommun:
”Jag är inte minsta intresserad att läsa dina gamla papper!”

2003-05-24
Docenten Ulf Malm:
”Alf ! Om jag vore i Din situation. Jag skulle göra någon slags Ghandi. Sätta mig där politikerna huserar med en rätt stor skylt med texten: DÖD AV MÖGEL! NÄSTA STEG FÖR ATT MINSKA SAMHÄLLETS UTGIFTER? Fridfull, dödstyst, värdig icke-våld-demonstration, och ha med mig kopior av Aftonbladets sjuk av mögel reportage och aldrig gå därifrån”

2003-08-14
Kerstin Palm, tjänsteman Österåkers kommun:
”Du får gå till polisen och få nödpeng”

2003-08-22
Arbetsförmedlingens chef Hans Wernberg(svar på skrivelsen ovan):
”Vi har 2003-08-04 mottagit Er skrivelse daterad 2003-07-31 och vill meddela att den ej föranleder någon åtgärd från vår sida”

2003-08-28
Polisinspektör Carl-Erik Floberg Norrmalmspolisen:
”Det här är sanslöst!”

2003-08-28
Socialinspektör Eli Kristin Norberg, socialjouren Stockholm, efter genomgång av bakgrunden: ”Jag måste gå ut och samla mig. Jag behöver det!”

2003-11-23
Ur brev från Amnestyveteranen och författaren Bo Lindblom(kontaktades i juni 2003 och började då sätta sig in i fallet):
”Nu ska jag äntligen försöka sammanfatta vad jag kommit fram till... Då jag först fick kontakt med dig insåg jag att mina möjligheter var små, då det gällde att få publicitet om fallet. Dessutom föreföll övergreppen vara så många och så grova, att det var svårt att lämna saken åt sitt öde. Jag hade också en förhoppning om att jag skulle hitta något som du hade förbisett, någon icke utnyttjad möjlighet. Där hade jag fel. Du har verkligen med beundransvärd uthållighet gjort allt. Det är möjligt att du skulle ha lyckats bättre om du hade struntat i vissa saker och koncentrerat dig på ett litet fåtal av de övergrepp som har drabbat dig. Men jag inser också att det har varit svårt eller rentav omöjligt i den pressade situation som du så länge har levt med. Rent allmänt är det så, när någon drabbat av sådana här problem, att man har två färdiga etiketter emot sig. På den ena står det RÄTTSHAVERIST, på den andra står det KONSPIRATIONSTEORI. Får man någon av dessa etiketter på sig(eller båda), så är det mycket få som vill lyssna. Det värsta är då att en så kallad rättshaverist kan ha rätt och en konspirationsteori kan vara helt berättigad därför att det faktiskt föreligger en konspiration. Men etiketterandet bortser från den möjligheten. Den påstådda rättshaveristen och konspirationsteoretikern är utmanövrerad redan på förhand…Det som behövs är insatser på ett fåtal avgörande punkter. Det som ska ifrågasättas är den formella hanteringen av olika delar av fallet. Vad som krävs är en stram faktaredovisning av varje sådan del”

2004-05-28
Jur kand Lars Ola Hull:
”Helt klart är att myndigheterna gör allt dom kan för att du inte ska få någon rätt och upprättelse”

2004-05-28
Bo Lindblom, Amnesty:
”Det är rena dårhuset alltihop!”

2004-06-22
Diakon Kenneth Flood:
”Jag har aldrig sett eller hört någon som kämpat som du”

2004-08-20
Diakon Kenneth Flood:
”Jag har förstått under vägen att dom har ingen som helst tanke på att rätta till det hela”

2004-08-20
Diakon Kenneth Flood(beviljande av ytterligare nödlån):
”Jag får inte göra så här men jag kan inte bara se på medan du går under”

2004-09-01
Högsta domstolens beslut i mål Ö 2484-04:
”Målet kommer att lottas om och handläggas av annan revisionssekreterare. Det behåller samma målnummer”

2004-09-14
Karl-Göran Linzander, kyrkoherde Österåker-Östra Ryds församling:
”Varför rättades inte det här fallet till från början?”

2004-10-08
Email från AnnBritt Grunewald, ledamot socialnämnden i Österåkers kommun:
”Alf! Ledsen att vi inte fått kontakt då jag varit ute och rest i landet på jobb… Jag önskar att jag kunde hjälpa dig men tyvärr är jag inte rätt person idag…Hoppas att Du får stöd i kyrkan. Du är ju en mycket kreativ person med många bra idéer…Hälsningar AnnBritt”

2005-06-03
Erica Wallberg, observatör:
”När jag kommer hem till Alf Susaeg på Bergavägen i Åkersberga så ser det ut nästan som vanligt, bortsett från att han varken har möbler eller något annat där. Det som finns är en dator som han lånat av kyrkan, en stol att sitta på och ett gammalt lakan upphängt för att solen inte ska komma in när han arbetar. Det finns också några telefonkataloger att lägga på stolen för att ”nå upp” lagom till matbordet som i det här fallet är en skärbräda. Han har nästan alltid öppet fönster eftersom han behöver frisk luft för att orka. Han säger att han blir sjuk där inne.När man kommer in i det andra rummet så står det ett element på golvet för att det ska vara så torrt som möjligt i rummet. Det finns också en ihopfällbar säng. På kvällen sover han alltid med öppen balkongdörr och sängen så nära det går, ibland med halva sängen ute. Jag gav honom en mössa han kunde sova i för han har alltid en filt över huvudet för att inte frysa. Han har också en stol som är ihop-tejpad som fungerar som nattduksbord. Där står en radio med hemmagjord antennsladd. Ibland när jag är hos Alf så får jag som jag kallar det ”hostattacker”. Det innebär att det kittlar så mycket i halsen att man inte vet vad man ska göra. Jag brukar gå till fönstret för att få luft, då går det värsta över. Om man ser sig omkring i rummet så finns det på väggen ett ”ventilationssystem”, man ser att det inte står rätt till för det är jätteskitigt runt omkring, samma ute i hallen. Första gången jag hälsade på så trodde jag att han var nyinflyttad eftersom det var så tomt där inne, men så var det inte”

2005-06-22
Biskop Caroline Krook:
"Jag önskar dig Guds välsignelse och en skön och avkopplande sommar"

2005-07-01
Victoria Wärmler, författare, debattör:
"Hej, Alf! Vill på detta vis tillsända dig en hastig, men varmhjärtad tanke. Det är beundransvärt hur du kämpar och vägrar ge upp, det är sådant som ger (oss) enskilda mera mod och kurage! Jag håller verkligen tummarna för dig och fortsätter slåss på mitt håll"

2005-07-07
Bo Lindblom, Amnesty:
"Tack för alla brev! Jag har dem sparade i en särskild mapp och har noggrant följt dina beundransvärda åtgärder"

.
2005-10-15
Bo Lindblom, Amnesty:
"Jag har ett par år försökt att komma till hans undsättning men jag har misslyckats helet enkelt därför att övergreppen är alltför många och har pågått alltför länge"
.
2005-10-15
Bo Lindblom, Amnesty:
“Dina motparter kan förlåta dig om du hade fel, men de förlåter dig aldrig om du hade rätt”

.
2006-03-27
Erica Wallebrg, observatör:
“Och när jag tänker på alla makthavare som gaddat ihop sig och förstör Alfs livmår jag RIKTIGT dåligt”

.
2006-09-01
Kjell Pedersson, taleman nätverket Klarspråkare:
"Alf, din situation är horribel, fruktansvärd, kafkalik. Saknar motstycke ivästerländsk demokrati!"
.
2006-11-16
Janne Josefsson, journalist, SVT Uppdrag granskning:
"Det gläder mig att din analysförmåga är intakt, och jag måste säga att jag imponeras av den"

.
2006-11-22
Björn Sundman, kommunalråd Österåkers kommun:
“Det är väl bra att du är så stark”

.
2007-09-25
Man i Åkersberga (vid gatuförsäljningen av den s k KafkaCDn):
“Klart som fan att du har gjort nåt alldeles för jävligt! Så här blir INGEN i Sverige behandlad! Inte ens landets värsta förbrytare”
.
2009-03-31
Suzanne Podell, observatör:
"Hej Alf, Designen hur att attackera människor i detta landet är uppenbart "skissad" på många olika papper. Tummen upp för dig. Jag förstår att det är tufft att vara så uthållig, som jag uppfattar att du varit/är"


2009-04-09
Yrsa Häggström, redaktör och ansvarig utgivare av den finsk/svenska Internettidningen Bakom kulisserna:
“Det är förfärligt vad du varit med om. Nu har jag inte läst allt utan skummat in här och där. Men hur orkar du? Att du inte trasats sönder psykiskt är för mig en gåta?”
.
2009-05-13
Lennart Lundquist, professor Lunds universitet:
"Hej, Tack för synpunkter. Jag har genom dina mail följt din eviga kamp och gläder mig åt att du inte ger upp. Vänliga hälsningar, Lennart Lundquist"

.
2009-05-17
Kjell Pedersson, taleman nätverket Klarspråkare:
"Hej, Jag har fått dina mail och bildspelet fungerar. Jag är mycket imponerad av din kampanda. Måtte du bara orka.Tyvärr saknar jag materiella resurser att hjälpa dej. Att kyrkan sviker är inte jag överraskad över.Den är i symbios med kapitalisterna och den politiska makten. Kjelle"
.
2009-05-29
Debattforum Existens, Kristina Wargmåne(under rubriken Ondskans makt):
"Detta är en God vän till mig. Han heter Alf Susaeg. Han är nog en bland dem i detta land som verkligen har fått känna på hur liten man är inför både samhälle och Rättvisa, om man inte gör som de Vill"
.

2009-06-04
Debattforum Exilen, signaturen Tokarev:
"Detta är ett verkligt offer för ett vidrigt rättsövergrepp"
.

2009-06-05
Debattforum Exilen, signaturen Evert:
"När de flesta för länge sedan hade gett upp och rättat in sig i ledet, fortsätter Alf att kämpa"
.
2009-06-06
Debattforum Exilen, signaturen Olle Halpa:
"En riktig kämpe, när det gäller att stå emot korrumperad myndighetsutövning"
.
2009-06-20
Inge Johansson, observatör(utdrag)
"Österåkers kommun med tjänstemän, ta er i kragen. Ni borde skämmas. Sover ni gott om nätterna? Det borde ni ej göra som ni behandlar en invånare i er kommun. Till alla andra inblandade, skärp er. Ta tag i detta ärende, och det nu. Jag trodde ej att en kommun samt andra myndigheter sysslade med lagbrott. Men nu vet jag bättre. Till dig Alf vet jag vad jag känner och vill säga. Du är en fantastisk person. Hoppas att jag kan hjälpa dig på något sätt. Har du kämpat så länge som du har gjort, fortsätt. Du är ej ensam längre! Och mig skrämmer ingen"
.
2009-07-05
Erica Wallberg, observatör
"Situationen idag är densamma som för snart 5 år sedan. Den enda skillnaden är att Alfs fysik har blivit och blir allt sämre. Han är fruktansvärt smal och har även börjat förlora sina tänder. Hans kropp håller på att falla samman. Hela den här situationen, som började med mögel i bostaden...byggbolag som smiter ifrån ansvar...köpta advokater, korrumperade domare, övergrepp i rättsak, falska anmälningar...de av kommunen stulna bevismaterialen, en kyrka som utger sig för att hjälpa och sedan skyddar brottslingar, urkundsförfalskningar; all denna idioti, gör att man i Alfs situation redan för många år sedan tappat förtroendet för det svenska samhället och människan som lever där. Det är nu över ett år sedan jag skrev boken om Alf Susaeg. Jag gjorde det som ett försök att hjälpa Alf i hans kamp för upprättelse och för att omvärlden enkelt ska kunna sätta sig in i Alfs värld och förstå honom och det han blivit utsatt för. Saker är inte alltid (eller nästan aldrig) vad de ser ut att vara. Hela den här "Kafka-soppan" känns mer och mer komplicerad samtidigt som allt är så enkelt. Man kan steg för steg sätta sig in i vad som drabbat Alf - och varför. Anledningen till boken är att jag känner att jag vill hjälpa honom och för att det är mitt personliga ansvar att som medmänniska hjälpa en annan människa på det sätt jag kan. Alf är en stark, uthållig, fantastisk människa - som förtjänar ett värdigt liv, efter alla dessa år. Jag träffar inte Alf längre av den anledningen att hela den här situationen påverkar och har påverkat mig så starkt i min vardag. Alf är en fin, och mycket intelligent människa - som inte ger sig i första taget. Han tycker om människor som tar sitt ansvar...inte lämnar saker åt slumpen. Det behövs fler människor som Alf som kämpar för sanning och rättvisa, som tror på sig själva och vågar stå på sig. Hade det funnits fler som Alf, hade han heller inte behövt vara så extrem, utan lite mera mild"
.
2009-07-07
Ove Mollvik, TV4, e-brev till Yrsa Häggström
"Trist att en så ärlig själ som Alf Susaeg så typiskt nog också har blivit drabbad. Vad hjälper sedan yttrandefriheten om sanningen blivit sådan att ingen vågar lyssna?"
.
2009-07-09
Yrsa Häggström, Internettidningen Bakom kulisserna:
"Läste Erica Wallbergs blogg, ser att hon skrivit en bok om ditt fall. Läste också om hur fallet behandlats inför Högsta domstolen. Helt makalöst! Vet du vad, jag börjar luta åt att du söker politisk asyl i ett annat nordiskt land! I staten Sverige kan du ju inte leva, det är ju totalt korrumperat - värre än jag kunnat föreställa mig...Har du aldrig tänkt på den möjligheten? Dessutom skulle det bli ytterst pinsamt för Sverige att en medborgare behöver söka asyl i ett annat land för att få sina rättigheter tillgodosedda. Kommer du till Finland så ska jag stötta dig"
.
2009-07-23
Ove Mollvik, TV4, observatör
"Din CV är hårresande och för vanligt folk säkert helt osannolik...
Vad folk inte kan fatta är att karaktärsmordet och kränkningen som sådan aldrig kan ersättas. En man av heder måste kämpa in i det
sista och kan aldrig bli riktigt fri"
.

2009-07-23
Ove Mollvik, TV4, observatör
"Din ironiska distans och humor är också beundransvärd"
.
2009-07-23
Ove Mollvik, observatör
"Det vidrigaste och också mest typiska inslaget i din historia behöver man inte heller längre känna sig konspiratorisk för att fatta...Hur t o m din katt blev utsatt för förföljelse och plågades säger allt om vad det är för slags sjuka individer som smyger omkring där man minst anar"
.
2009-07-27
Olle Halpa, debattör, observatör
"Jag skulle nog själv inte ha orkat. Men stämmer det här, så är det beundransvärt att han fortsätter kampen för rättvisan. För det rör sig ju inte bara om det materiella...Nej, snarare verkar det som om man vill tysta ner honom för att han har något obehagligt att säga"
.
Dokumentet är under uppbyggnad. Senast uppdaterat 2009-07-30
Jfr även curriculumvitae